Pomysł warsztatów żywieniowych w „ dwójce” zrodził się w 2022 roku i wtedy to przeprowadzone przez panią Małgorzatę Mazur zostały pierwsze zajęcia, które cieszyły się ogromnym zainteresowaniem.
Dlatego też w tym roku po raz kolejny realizujemy przy wsparciu finansowym i życzliwości UM w Leżajsku drugą edycję tego projektu.
12 grudnia odbyły się kolejne warsztaty dla klas 6-tych na których uczniowie dowiedzieli się, jak prawidłowo odżywiać swój organizm, w których warzywach i owocach szukać niezbędnych składników.
Własnoręcznie mogli też przygotować przepyszne dania z pełnoziarnistego makaronu, pomidorów z zielonym pesto, tuńczykiem, czarnymi oliwkami, cytryną i miętą i parmezanem.
Gośćmi na zajęciach byli dyrekcja szkoły oraz zastępca burmistrza pan Waldemar Tłuczek, który potwierdził również, że warto od najmłodszych lat uczyć zdrowego stylu życia i czerpania przyjemności z własnoręcznie wykonanych zdrowych potraw.
Warsztaty cieszą się ogromnym zainteresowaniem, mamy nadzieję, że nasz projekt będzie dalej kontynuowany.
TDJ