Nie taki szpinak straszny…
Nie taki szpinak straszny…
Dodany dnia10 grudnia 2022 |przez Bernadetta Stawarz

I zaczęło się! 29 listopada rozpoczęliśmy w naszej szkole cykl warsztatów  dotyczących zdrowego żywienia.

Na pierwszy ogień ruszyła do walki klasa 5b. Wszyscy, bez wyjątku, dzielnie zmagali się z kuchennymi wyzwaniami.  W małych grupkach uczniowie przygotowywali koktajle i samodzielnie wykonywali nietypowe muffinki, których głównym składnikiem był, o dziwo, SZPINAK! Wszystkie działania koordynowała p. Małgosia Mazur.

 

Kiedy dzieła kulinarne wylądowały w piecu, nadszedł czas na teorię. W bardzo ciekawy sposób zaprezentowane zostały walory zielonych warzyw i ich nieoceniony wpływ na nasze zdrowie.

 

Nie wszyscy z entuzjazmem podeszli do koktajlu, lecz muffinki wyszły przepyszne !

 

Uczniowie świetnie się bawili, a przy okazji przekonali się, że zdrowe jedzenie jest smaczne! W następnej kolejności w warsztatach uczestniczyć będą klasy 5a i 5c… Relacja już niedługo.

 

Wszystkie działania możliwe są dzięki życzliwości  i finansowemu wsparciu Urzędu Miejskiego w Leżajsku. Dziękujemy

 

Poniżej znajduje się link do filmiku „Pij zielone, jedz zielone”, który przybliża wiedzę o ogromnych zaletach zielonych warzyw oraz przepis na koktajl i muffinki
https://youtube/CCPAz22Ppd8

 

Zapraszamy do zapoznania się z przepisami na zielone pyszności.

 

  1. Przepis na koktajl szpinakowo-bananowy

 

Składniki:

– 2 szklanki wody
– 3 – 4 banany (bardzo dojrzałe, w kropki)
– 2 gruszki
– 3 spore garści szpinaku baby (świeże listki)
– sok z cytryny.

Wszystkie składniki blendujemy razem w blenderze kielichowym i gotowe! Na zdrowie!

 

Teresa Dydacka-Jarek